De stedenband tussen Dordrecht en Dordrecht in Zuid-Afrika is een van de internationale samenwerkingen van Dordrecht, gericht op solidariteit, uitwisseling en ontwikkelingssamenwerking. Deze stedenband is gericht op het ondersteunen van duurzame ontwikkeling en gemeenschapsprojecten in Emalahleni.
Dordrecht Zuid-Afrika behoort bij de gemeente Emalahleni. De officiële naam van de stedenband is dan ook stichting Dordrecht-Emalahleni. De twee andere kernen in de gemeente Emalahleni zijn Lady Frere en Indwe. Dordrecht telt zo'n 20.000 inwoners waarvan het grootste deel woont in de diverse townships die rondom het oude stadshart liggen.
Het stadjes kent tal van uitdagingen. Veel jongeren proberen hun geluk op een baan elders. De werkloosheid ligt tussen de 80 en 90 %. Daarnaast is HIV/Aids een factor van belang met meer dan 30% geïnfecteerde onder met name de jonge bevolking.
Maar Dordrecht is ook een stad in opbouw. De infrastructuur wordt steeds beter en de lokale economie lijkt te groeien wat goed is voor perspectief.
1. Achtergrond van de Stedenband
Opgericht: De contacten tussen Dordrecht en Emalahleni werden gelegd in de jaren 90, tijdens de periode van democratische hervormingen in Zuid-Afrika. De stichting Dordrecht-Emalahleni is opgericht in 2005.
De stedenband ontstond in de context van internationale solidariteit, waarbij Nederlandse steden werden aangemoedigd om samenwerkingen aan te gaan met Zuid-Afrikaanse steden, vooral in de nasleep van de apartheid.
Doelstelling: De belangrijkste doelen van de stedenband zijn het bevorderen van duurzame ontwikkeling, het versterken van lokale gemeenschappen, en het uitwisselen van kennis en vaardigheden tussen Dordrecht en Emalahleni. Het doel is om de levenskwaliteit in Emalahleni te verbeteren en de band tussen beide steden op sociaal, economisch en cultureel niveau te versterken.
2. Projecten en Activiteiten
De samenwerking richt zich op verschillende gebieden, zoals onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur, milieu, jeugd en cultuur en armoedebestrijding. We ondersteunen initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van werkgelegenheid, ondernemerskansen en levensomstandigheden voor de inwoners van Emalahleni.
3. Waarden en Principes
De samenwerking tussen Dordrecht en Emalahleni is gebaseerd op principes van:
Gelijkheid en wederkerigheid: Beide steden streven naar een gelijkwaardige samenwerking waarin kennis en middelen worden gedeeld voor wederzijds voordeel. Er wordt geprobeerd om van elkaar te leren en gezamenlijk projecten te realiseren.
Duurzaamheid: Een belangrijk thema is het bevorderen van duurzame ontwikkeling, vooral op het gebied van milieu en infrastructuur. Projecten worden opgezet met een lange termijnvisie, zodat ze ook na afloop van de specifieke ondersteuning door Dordrecht blijvende impact hebben.
Solidariteit en respect: De stedenband is gebaseerd op solidariteit en respect voor elkaars cultuur en omstandigheden. De focus ligt op het ondersteunen van de meest kwetsbare gemeenschappen in Emalahleni, met respect voor hun autonomie en eigen oplossingen.
Mensenrechten en sociale rechtvaardigheid: De samenwerking is ook gericht op het bevorderen van mensenrechten, vooral in de context van Zuid-Afrika's verleden met apartheid. Het verbeteren van toegang tot basisrechten zoals onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting speelt een belangrijke rol.
4. Recente Ontwikkelingen
De afgelopen jaren zijn er verschillende succesvolle projecten afgerond binnen de stedenband, zoals de aanleg van drinkwaterinstallaties en de ondersteuning van scholen in Emalahleni. Ook op het gebied van cultuur zijn er uitwisselingen geweest, waarbij zowel Zuid-Afrikaanse als Nederlandse kunst en muziek centraal stonden.